Δασούδι 2024: Από την απομάκρυνση κλαδιών. . . στο κόψιμο δεκάδων δέντρων

Πρόσφατα, το Τμήμα Δασών πραγματοποίησε επέμβαση στο Δασούδι της Λεμεσού, κόβοντας ευθύγραμμα όλες τις Ακακίες από το μπροστινό τμήμα της παραλίας.

 

Γράφει ο Αλέξης Χατζηνικολάου, ενεργό μέλος και εθελοντής των Φίλων της Γης.

Πρόκειται για ώριμα Δεντρα που είχαν προσαρμοστεί άψογα στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής (άμμος,αλμυρό νερό, υγρασία, καύσωνας) και βρίσκονται στο σημείο τουλάχιστον εδώ και μισό αιώνα. Αλήθεια γνωρίζετε πολλά είδη δέντρων που μπορούν να τα καταφέρνουν τόσο καλά κάτω από τέτοιες ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες;

Η επίμαχη επέμβαση ορίστηκε από το τμήμα ως αναγκαία, καθώς μερικά δέντρα (όχι όλα) είχαν καταστραφεί μερικώς (δεν είχαν ξεριζωθεί είχαν σπάσει κάποια κλαδιά) από πρόσφατο ανεμοστρόβιλο και απαιτούσαν αφαίρεση.

Με αφορμή τον ανεμοστρόβιλο αντί να αφαιρεθούν μόνο τα επικίνδυνα σημεία, αφαιρέθηκαν όλα τα δεντρα ακόμη και αυτά που δεν επηρεάστηκαν.
Η οριζόντια κοπή όλων των δέντρων χωρίς προηγούμενο σχέδιο αντικατάστασης αποτελεί λανθασμένη τακτική.

Ακόμη όμως και αν υπάρχει σχέδιο, η αφαίρεση δεν μπορεί να προκύπτει τυχαία σε ένα βράδυ αλλά τμηματικά σε βάθος χρόνου. Με τον τρόπο αυτο, το Τμημα Δασών δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τις άμεσες κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκύπτουν απο τέτοιες παρεμβάσεις.

Παρά το γεγονός ότι το είδος που αφαιρέθηκε είναι εισβλητικό, υπάρχουν αντιρρήσεις για την ανάγκη άμεσης αφαίρεσής του. Το συγκεκριμένο ειδος δεν γειτνιάζει με κανένα Δάσος, βρισκόταν σε μια στενή λωρίδα γης απόλυτα ελεγχόμενη απο το τμημα δασών. O ισχυρισμός περι εξάπλωσης θα ήταν βάσιμος αν επέμβαση γινόταν για να αποτραπεί πιθανή εξάπλωση στον πυρήνα π.χ ενός κρατικού δάσους και όχι στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Η άποψη δε ότι θα αντικατασταθούν με νέα Δεντρα σύντομα, μόνο αντιεπιστημονική μπορεί να χαρακτηριστεί. Αν το Τμήμα Δασών ήθελε να αντικαταστήσει ώριμα Δεντρα με καινούργια θα έπρεπε πρώτα να διασφαλίσει ότι τα καινούργια Δεντρα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ιδιαίτερες συνθήκες και έπειτα να προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες και όχι το αντίθετο, να αφαιρούνται ώριμα Δεντρα και να περιμένουμε τα νεαρά (αν και εφόσον) να μεγαλώσουν.

Άποψη μας είναι πως δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα αφαίρεσης πρασίνου (εισβλητικού η μη) από τον συγκεκριμένο χώρο, παρα μόνο ανάγκη για εμπλουτισμό, διατήρηση, σωστή διαχείριση.

Το Δασουι είναι ο μοναδικός παραλιακός πνεύμονας πρασίνου στην Λεμεσό. Οι Ακακίες αυτές αποτελούσαν ευχάριστο καλοκαιρινό καταφύγιο για χιλιάδες Λεμεσιανους.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η επέμβαση αυτή μπορεί να συνδέεται με την επέκταση της παραλίας και την τοποθέτηση καθισμάτων στην παραλία.

Ζητούμε την παροχή σαφών τεκμηρίων που θα επιβεβαιώνουν την ανάγκη κοπής των δέντρων και που θα περιλαμβάνουν εκτιμήσεις για τη φύση και τη σοβαρότητα των ζημιών που υπέστησαν.
Επιπλέον, ζητούμε την παροχή του σχεδίου διαχείρισης του Δασουδίου, που θα αποτελεί τη βάση για τις επεμβάσεις σε αυτό. Αυτό το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει μια συνεκτική προσέγγιση για τη διατήρηση και την ανάπτυξη του δασικού οικοσυστήματος, λαμβάνοντας υπόψη την οικολογική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα.

Τέλος, απαιτούμε τη διασφάλιση της αλήθειας πίσω από την κοπή των δέντρων και των πραγματικών λόγων που οδήγησαν σε αυτήν την επέμβαση. Μόνο με τη διαφάνεια, τη συμμετοχή και τον σεβασμό προς το περιβάλλον και την τοπική κοινότητα μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη διατήρηση και τη βιωσιμότητα αυτού του πολύτιμου φυσικού πόρου για τις επόμενες γενιές.

 

22/02/2024