Δελτίο Τύπου ΦτΓ για την απάντηση του Τμήματος Δασών για το Δασούδι

Απαντά το Τμήμα Δασών μετά τις αντιδράσεις για το Δασούδι

Τον περασμένο μήνα, το Τμήμα Δασών προέβη σε μια μαζική εκκαθάριση δέντρων σε 3,000 τετραγωνικά μέτρα στο Δασούδι Λεμεσού, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση τον ανεμοστρόβιλο που πέρασε στις 14/2/2024 και την πολιτική για αφαίρεση ακακιών. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Φίλοι της Γης” διοργάνωσε διαμαρτυρία επί τόπου στην οποία συμμετείχαν πέραν των 200 ατόμων και, στη συνέχεια, απηύθυνε επιστολή προς το Τμήμα Δασών για να μεταβιβάσει τα πέντε αιτήματα των συμμετεχόντων στη διαμαρτυρία και να ζητήσει περιβαλλοντικές πληροφορίες.

Σε απαντητική επιστολή προς την ΜΚΟ, το Τμήμα Δασών τοποθετείται διευκρινίζοντας ορισμένα ζητήματα και αναλαμβάνοντας ορισμένες δεσμεύσεις για το μέλλον. 

Πιο συγκεκριμένα, το Τμήμα Δασών εμμένει στο ότι η υλοτομία των ακακιών προέκυψε λόγω της “θεομηνίας” η οποία “ξερίζωσε, έσπασε κορμούς και κόμες των ακακιών”. Περαιτέρω, ξεκαθαρίζει στην επιστολή του το καθεστώς της ακακίας στο Δασούδι δηλώνοντας ότι “η ακακία θεωρείται ένα εισβλητικό είδος για τα φυσικά δάση. Για τη συγκεκριμένη περιοχή, λόγω του ότι ο χώρος περιβάλλεται από δομημένο περιβάλλον και δεν έχει καμία επικοινωνία με φυσικά δάση δεν έχει τεθεί ως στόχος η απομάκρυνση της”. 

Έπειτα, ενημερώνει ότι “στον χώρο που αφαιρέθηκαν οι ακακίες, έχουν φυτευτεί μεγάλα ευκάλυπτα από 1.5m μέχρι 5m ύψους”, ενώ παραθέτει πληροφορίες για το πώς σχεδιάζονται, γενικά, οι εργασίες συντήρησης και εμπλουτισμού στο Δασούδι. 

Τέλος, δεσμεύεται να καλέσει σύντομα σε διαβούλευση όλα τα οργανωμένα σύνολα και τους πολίτες για τις δράσεις που προγραμματίζει για το Δασούδι και το Εθνικό Δασικό Πάρκο Λεμεσού. Μάλιστα διαβεβαιώνει ότι οι διαβουλεύσεις θα λαμβάνουν χώρα το πρώτο τρίμηνο κάθε χρόνου για να συζητούνται όλες οι προγραμματισμένες δράσεις.

Ως Φίλοι της Γης, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι το Τμήμα Δασών συμφώνησε εν τέλει με τους διαμαρτυρόμενους ότι η ακακία δεν θα έπρεπε να θεωρείται εισβλητικό είδος στο Δασούδι εφόσον περιβάλλεται από δομημένο περιβάλλον και προσφέρει σημαντικά οφέλη. Εν μέσω κλιματικής κρίσης και μετά τις εκτεταμένες ζημιές, ο εμπλουτισμός και η αποκατάσταση του Δασουδιού, μέσα από μια μελετημένη τοπιοτέχνηση, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. 

 

Δήλωση από την κ. Αναστασία Κοραή, Πρόεδρο των Φίλων της Γης:

Παρόλο που εντοπίζουμε ορισμένα κενά στις διαδικασίες που ακολουθεί το Τμήμα Δασών, η δέσμευσή του για μεγαλύτερη διαφάνεια και ενεργό συμμετοχή του κοινού στις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον των δύο οργανωμένων χώρων πρασίνου της Λεμεσού συνιστά μια μεγάλη νίκη της κοινωνίας των πολιτών. 

 

Δήλωση από την κ. Μαρία Σκέντερ, Γεωπόνο-Περιβαλλοντολόγο:

Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι το Τμήμα Δασών αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη σημασία της ακακίας στη συγκεκριμένη περιοχή και την αποδέχεται ως μέρος του φυσικού περιβάλλοντος, χωρίς να τη θεωρεί εισβλητικό είδος. Η αναγνώριση αυτή αντανακλά τη σύγχρονη προσέγγιση στη διαχείριση του συγκεκριμένου οικοσυστήματος, η οποία στηρίζεται στον σεβασμό προς τη φύση.

Photos by Artemis Evgeniou