Οι Θέσεις μας για το Μέλλον του Ζωολογικού Κήπου

Θέσεις Φίλων της Γης για τη Δημόσια Διαβούλευση για το Ζωολογικού Κήπο Λεμεσού

 

Στις 8 Νοεμβρίου παρευρεθήκαμε στη Δια Ζώσης Δημόσια Διαβούλευση για το μέλλον του Ζωολογικού Κήπου Λεμεσού. Αφού καλεστήκαμε να υποβάλουμε τις θέσεις μας γραπτώς, τις αναρτούμε και δημόσια στην ιστοσελίδα μας. Διαβάστε παρακάτω για τα σχόλια που υποβάλαμε ως προς το μέλον του Δημόσιου Κήπου κατόπιν της διαβούλευσης από το ΚΥΚΠΕΕ εκ μέρους του Δήμου Λεμεσού.

Ακατάλληλο αστικό περιβάλλον και υφιστάμενη κατάσταση:

Ο υφιστάμενος ζωολογικός κήπος έχει έκταση 8000m2 (τεμάχιο 696, Συνολική έκταση 15668m2) – πρόκειται για έναν ανεπαρκή χώρο για τα είδη που φιλοξενούνται. Αυτός ο περιορισμός θέτει σε κίνδυνο την ευημερία και τις φυσικές συμπεριφορές των ζώων (συμπεριλαμβανομένων των πτηνών και των ερπετών), εγείροντας σοβαρές ανησυχίες για την ποιότητα ζωής τους.

Αμφισβητούμε ότι σε μια “αναβάθμιση” θα ακολουθηθούν τα πρότυπα και θα γίνει ορθή εφαρμογή των περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων (Διατήρηση Άγριων Ζώων σε Ζωολογικούς Κήπους) Κανονισμών του 2022 που βασίζονται στην ευρωπαϊκή Οδηγία 1999/22/ΕΚ του Συμβουλίου για τη διατήρηση άγριων ζώων στους ζωολογικούς κήπους και σωστός έλεγχος από τις τοπικές αρχές. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι ο παρόν ζωολογικός κήπος είχε άδεια με την υφιστάμενη κατάσταση σήμερα, παρ’ όλα αυτά το ΚΥΚΠΕΕ με την επιτόπου έρευνα που έκανε στον ζωολογικό, έκανε λόγο για ζώα που είναι “σχετικά καλά” (λιγότερο από καλά δηλαδή). Αυτά φάνηκαν και στην δημόσια παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο στις 3 Νοεμβρίου 2023, η οποία δυστυχώς, δεν μας δόθηκε παρ’ όλο που ζητήθηκε.

Εδώ και χρόνια, παρατηρούνται διάφορα περιστατικά θανατηφόρας αμέλειας στον Ζωολογικό Κήπο Λεμεσού που δείχνει ότι αντιμετωπίζει τα ζώα ως αντικείμενα θεάματος και πηγής εσόδων, με πλήρη απουσία ενσυναίσθησης και συμπόνιας. Ανάμεσα στα τραγικά παραδείγματα ήταν ελάφι που βρήκε αργό και φρικτό θάνατο επειδή παγιδεύτηκε σε μεταλλική περίφραξη, νεκρά καγκουρό, νεκρά wallaby, νεκρές κουκουβάγιες που βρέθηκαν πεταμένα σε πλαστικές σακούλες στο Βατί, ένας κροκόδειλος που αγνοείται, καθώς και η περίπτωση της αγριόγατας Σερβαλ που κρατήθηκε για λίγες μέρες σε άθλιες συνθήκες προκαλώντας δημόσια κατακραυγή.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις:

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ύπαρξης του ζωολογικού κήπου, όπως η υπερκατανάλωση νερού, ο θόρυβος, οι δυσάρεστες οσμές, η ρύπανση (ρύπανση εφάφους και φωτορύπανση) και η διατάραξη των τοπικών οικοσυστημάτων, παρόλο που δεν έχουν εκτιμηθεί πρόσφατα μέσα στα πλαίσια μιας διαδικασίας σύμφωνα με τη νομοθεσία, φαίνεται να υπογραμμίζουν την ανάγκη για κλείσιμο. Η ανακατανομή των πόρων με σκοπό τον εμπλουτισμό και τη διατήρηση του αστικού οικοσυστήματος θα συμβάλει σημαντικά στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Εκπαιδευτικοί περιορισμοί:

Οι ζωολογικοί κήποι, δεν μπορούν να θεωρηθούν αποτελεσματικά εκπαιδευτικά εργαλεία. Η παρατήρηση ζώων σε αφύσικο περιβάλλον εμποδίζει την εκπαιδευτική αξία, καθώς δεν αντιπροσωπεύει τις αυθεντικές συμπεριφορές τους. Τα παιδιά δεν πρέπει να οδηγούνται στο να πιστεύουν ότι οι συμπεριφορές που παρουσιάζουν τα ζώα σε συνθήκες εγκλεισμού είναι φυσιολογικές. Δημόσιοι κήποι και μουσεία φυσικής ιστορίας στο εξωτερικό χρησιμοποιούν την τεχνολογία με δημιουργικό τρόπο επιτυγχάνοντας έτσι την επιμόρφωση παιδιών και ενηλίκων για την άγρια ζωή.

Στήριξη για κλείσιμο:

Με βάση τη δέσμευσή μας για την ευημερία των ζώων καθώς και των σχολίων που αναφέρθηκαν πιο πάνω, υποστηρίζουμε κατηγορηματικά το κλείσιμο του ζωολογικού κήπου. 

Οι ισχυρισμοί ότι οι ζωολογικοί κήποι συμβάλλουν στη διατήρηση των ειδών και στην εκπαίδευση του κοινού, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δικαιολογήσουν τη διατήρηση και αναπαραγωγή ζώων σε αιχμαλωσία. Θέτουμε υπό αμφισβήτηση την παγκόσμια βιομηχανία ζωολογικών κήπων και προωθούμε την αλλαγή πολιτικής στη Λεμεσό για τους λόγους που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Ολιστική προσέγγιση για την ανάπτυξη του δημόσιου κήπου:

Είναι επιτακτική ανάγκη να θεωρηθεί ο Δημόσιος Κήπος ως μια συνεκτική οντότητα και να μελετηθεί με στόχο να αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό και να αποτραπεί ο περαιτέρω κατακερματισμός του σε μεμονωμένα στοιχεία όπως η κεκλεισμένων θυρών παιδική χαρά στο νότιο μέρος, το γήπεδο, ο ζωολογικός κήπος, το κηποθέατρο κ.λπ. Θα πρέπει να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο (masterplan) που να περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία εντός του χώρου. Υιοθετώντας μια ολιστική προσέγγιση, διασφαλίζουμε ότι η στρατηγική ανάπτυξης λαμβάνει υπόψη τις συμβιωτικές σχέσεις μεταξύ κάθε πτυχής του δημόσιου κήπου.

Θα μπορούσε π.χ. ο ζωολογικός κήπος να μετεξελιχθεί σε βοτανόκηπο με διάφορα οικοσυσυστήματα για σκοπούς εκπαίδευσης και έρευνας, διατηρώντας μια τράπεζα φυτικού γενετικού υλικού, αλλά όλα αυτά θα πρέπει να μελετηθούν στο σύνολό τους από ομάδα εμπειρογνωμόνων και πάντοτε με την εμπλοκή του κοινού και ομάδων ενδιαφέροντος. 

Το μέλλον των ζώων:

Ο χειρισμός των ζώων που βρίσκονται τώρα στο ζωολογικό κήπο στη περίπτωση κλεισίματος του, είναι υψίστης σημασίας αφού τα ζώα αυτά έχουν μόνο ζήσει σε συνθήκες περιορισμού. Γι’αυτό ο χειρισμός τους θα πρέπει να διαμορφωθεί βάση επιστημονικής και τεχνικής μελέτης ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση ευθανασίας τους και να διασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για το μέλλον τους. Υπάρχουν κέντρα αποκατάστασης και φυσικά καταφύγια στην Κύπρο και το εξωτερικό που αναλαμβάνουν τη φροντίδα και τη φιλοξενία ζώων που απομακρύνονται από ζωολογικούς κήπους.